2 Aralık 2009 Çarşamba

Kurtlarla Koşan Kadınlar


Bazı kitaplar size gelir.Hayatınızda yolunda gitmeyen birşeyler vardır.Birinin size şiddetle, içinizde mevcut bulunan ama kullanamadığınız gücü hatırlatmasına ihtiyaç duyarsınız.Böyle zamanlarda, gittiğiniz cafede yan masada sohbet edenlerden duyduğunuz bir kitabı veya dişçi randevunuzda zaman geçsin diye öylesine karıştırdığınız bir dergide gördüğünüz kitabı iç güdüsel olarak merak edersiniz.Araştırır, gider, arar ve bulursunuz.Kitap size gelir, sizi iyileştirir ve sizde kalır.Başucu kitabınız olur.O kitap, yanında içini döktüğünüz arkadaşınız veya sıkıntı anında aradığınız bir yakınınız gibi olmuştur artık.

Kurtlarla Koşan Kadınlar benim için bu kitaplardan biridir.İki sene önce kendimi çok kötü hissettiğim bir zaman diliminde bana geldi.Beni iyileştirdi.Şimdi bu bloğa yazmaya başlamışken onu anmadan, anlatmadan geçemeyeceğimi farkettim.

Kitabın yazarı Clarissa P. Estes, bir psikanalist, aynı zamanda hikaye toplayıcısı /cantadora .Bu kitabı 20 sene boyunca topladığı halk hikayeleri ve masallarını çözümleyerek oluşturmuş.Yazar, çok ufak yaşlarımızdan bu yana bize öğretilen ve sevdirilen masalların aslında ne anlatmak istediğini çözümlerken, sizi farkettirmeden masalın içine dahil ediveriyor.Yaşadığınız, yüzleştiğiniz olayı, masaldaki gibi yalın hale getiriyor.İyi/kötü ayrımının belirginleştiği masal dünyasıyla yeniden irtibatınızı kuruyorsunuz.558 sayfalık bu kitap akıcı, masalsı üslubuyla kolay okunuyor.Yazar, ormanda kaybolan küçük bir kızla sohbet ediyor gibi cümleleriyle usul usul başınızı okşuyor.
Sizlere fikir vermesi açısından, kitaptan bazı bölümleri aşağıda alıntıladım.Bazen içinizde tarifsiz bir çekip gitme arzusu, hayvansı bir öfke, anlam veremediğiniz bir insanlardan uzaklaşma duygusu geçiyorsa, kendinizi yalnız hissetmeyin ve bu kitabı muhakkak okuyun :)

"Çok, çok fazla sayıda kadın, gerekli bilince ulaşmadan önce korkunç bir söz vermişlerdir. Genç kadınlar olarak temel bir yüreklendirmeden ve destek öyle yoksun, üzüntü ve gücenme ile öyle doluydular ki kalemlerini bıraktılar, sözcüklerini kilitlediler, şarkılarını susturdular, sanat çalışmalarını durdular ve bunlara bir daha asla dokunmamaya ant içtiler. Öyle bir durumdaki kadın istemeden de olsa kendi eliyle yaptığı hayatıyla birlikte fırına girmiş demektir. Hayatı küle döner. Bir kadının hayatı kendinden duyduğu nefretin ateşinde de ölüp gidebilir, çünkü kompleksler çok sıkı ısırabildiği gibi en azından belli bir süre için o kadını korkutmayı başararak, onun için önemli olan çalışmalara ya da hayata yakın durmasını önleyebilir. Gitmemekle, hareket etmemekle, öğrenmemekle, arayıp bulmamakla, elde etmemekle, üstlenmemekle, olmamakla yıllar harcanır."

"Vahşi doğanın neredeyse yok edildiği en uç durumlarda, kadınların şizoid bir bozulma ve/veya bir piskoza yenilmeleri mümkündür. Durup; dururken yatakta kalabilir, kalkmayı reddebilir, sabahlığıyla ertafta dolaşabilir, dalgınlıktan kül tablasında üç tane yanık sigara bırakabilir, ağlayabilir ve ağlamaktan kendini alamayabilir, sokaklarda saçı başı dağınık gezebilir, etrafta sürtmek için birdenbire ailesini terk edebilir. Ama çok sık olarak sadece uyuşuk ve hissizdir. Kendini iyi ya da kötü hissetmez. Sadece hiçbir şey hissetmez. Ortada kan yoktur ama her nasılsa kanadıklarını hissederler. Yine de tekrar tekrar başlamak, yeniden başlamak, el yapımı hayata her gün dikkatle ve özenle hayata geri dönebilmek için tam olarak gereken de bizzat bu acıdır, bu kopmadır, bu "basacak bir yer bulamamadır". Deyim yerindeyse bu, geri dönebilecek bir evi olmama hâlidir. Psişik olarak bir kıtlıktan kaçtıktan sonra dinlenip onarılacağımız bir mola yeri, bir yol istasyonu, gerekli tedbirleri aldığımız bir yer yapmak iyidir. İnsan bir iki yılını yaralarını değerlendirmek, rehber aramak, ilaç uygulamak, geleceği düşünmek için geçirmesi fazla sayılmaz. Bir iki yıl aslında yetmez bile. Yabanıl kadın yolunu tekrar yapan kadındır."

‘’Sağlıklı kadın tıpkı bir kurt gibidir: sağlam, kunt, diri, hayat verici, konumunun bilincinde, yaratıcı, sadık ve göçebedir.

Bir kadının olmaya ve bilmeye gerek duyduğu her şeyi taşır. Her şeyin dermanını taşır. Öyküler ve düşler, sözcükler ve şarkılar, işaretler ve simgeler taşır. Hem araç hem amaçtır.

Vahşi kadın; bilinçaltımızın arketiplerinden biridir. İz sürebilir, koşabilir, emir verebilir ve başından savabilir. Hissedilebilir, saklanabilir ve derinden sevebilir. Sezgisel, tipik, normatiftir.

İçgüdüsel doğayla yan yana olmak; hayat alanını belirlemek, kendi sürüsünü bulmak, yetenek ve kusurlarına bakmaksızın güven ve gurur duyarak bedeninin içinde olmak, sezgi ve algının doğuştan gelen dişil güçlerine dayanmak, kendi döngülerine girmek, ait olunan yeri bulmak, vakarla yükselmek, mümkün olduğunca yüksek bilinç düzeyini korumak demektir.

‘’…O, Hayat/ Ölüm/Hayat kuvvetidir, yaşatma gücüdür, kuluçkadır. Sezgidir, uzağı görendir, derin dinleyicidir, sadık yürektir.

Haksızlıklar karşısında tehditler savuran odur…

Aramak için evi terk ettiğimiz odur. Eve gelmemiz onun içindir. Bütün kadınların gübreli köküdür. İşimizin bittiğini düşündüğümüzde bizi gitmekten alıkoyan güçtür…’’


"Eğer ele geçirildiyseniz, ruhun açlığına katlandıysanız ve özellikle bir yaratma dürtüsüne sahipseniz, muhtemelen yabanıl bir kadındınız yada hala öylesiniz."

"Gülme, kadın cinselliğinin gizli tarafıdır; fizikseldir, temeldir, tutkuludur, hayat vericidir ve bu yüzden uyarıcıdır. Sadece o an için, bir sevincin cinselliğidir; özgürce uçan, yaşayıp ölen ve kendi enerjisiyle yeniden yaşayan gerçek bir sevgidir. Kutsaldır, çünkü fazlasıyla iyileştiricidir. Tek boyutlu değildir, çünkü gülme insanın kendisi kadar başkaları ile de paylaştığı bir şeydir."

3 yorum:

  1. ilk duyuyorum güzele benziyo not alınmalı köşeye mutlaka okunmalı teşekkürler paylaşım için

    YanıtlaSil
  2. çok uzun süre arayıp 2008 yılında Tüyap Kitap Fuarında bulmuştum bu kitabı ama nedense bir türlü okumaya başlayamadım :( sanırım zamanı geldi de geçti bile...

    YanıtlaSil
  3. Okumanızı tavsiye ederim, gerçi bazı arkadaşlarım okurken sıkıldıklarını söylediler ama ben koca kitabı iki günde bitirmiştim..Sevgiler

    YanıtlaSil