3 Aralık 2009 Perşembe

Onlar Benim Kahramanım- Doğan Cüceloğlu


Dün öğle yemeği aramızda D&R’a uğradık.Aslında okumayı planladığım birkaç farklı kitap vardı ama Doğan Cüceloğlu’nun Onlar Benim Kahramanım kitabını biraz karıştırınca ilgimi çekti.Bildiğimiz tarzda bir kişisel gelişim kitabı değil bu. 11 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu kör olan fakat yaşadığı dönemin olanaksızlıklarını başarıya dönüştürebilen, pes etmeden eğitimine ve iş hayatına devam eden bir avukat ile eşinin hayat hikayeleri anlatılmış.Kitap, onlarla yapılan söyleşiler, biyografilerinden alıntılar ve Cüceloğlu’nun yorumlarıyla iç içe dolayısıyla insanı sıkmadan, bak sana birşey öğretiyorum demeden anlatıyor söylemek istediğini ve insan azminin neleri aşabileceğini bir kez daha hatırlatıyor.

Kitapta bahsi geçen Gültekin Yazgan’ın hayatından etkilenmemek, O’nun iradesine özenmemek elde değil.Kendi açımdan, elimde fazlasıyla imkan varken ne kadar tembellik edip, hayallerimi ne kadar askıya aldığımı bir defa daha hatırladım kitabı okuduğumda.Özellikle yapmanız gerekenleri, istediklerinizi askıya alan veya önünüze çıkan en ufak olumsuzlukta bırakıp giden biriyseniz ve böyle olmak hiç hoşunuza gitmiyorsa bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.Kitaptan yaptığım birkaç alıntıyı aşağıda okuyabilirsiniz.

Herkese selam ve sevgiler :)

'Dikkatli baktığımızda, çevremizin şikayet yarışçılarıyla dolu olduğunu görürüz. Öyle bir yarıştır ki bu, galip geldiğini sananların aslında yaptığı, ne denli güçsüz ve işe yaramaz olduklarını, hem kendilerine hem de çevrelerine kanıtlamaktır.

Elbette şikayet yarışına katılmayanlar da var; kimsenin dikkatin çekmeyen ve yapacak çok şeyleri olan bu insanların gerçeğe koşulsuz saygısı vardır. Gerçeği bilmek, kabullenmek ve ona göre hareket etmek onlar için vazgeçilmez bir önkoşuldur.

Abartmayan, yalan söylemeyen, alçakgönüllü ve hoşgörülü bu insanlar, kişisel bütünlük içinde yaşama hizmet etmekten mutluluk duyar. Aslında yaşıyor olmanın da bir sorumluluğudur yaşama hizmet etmek. Onları bilmeyiz, duymayız ama toplum akıl sağlığını ve dengesini onlar sayesinde korur. Onlar, gizli kahramanlardır.

Bu kitap, iki gizli kahramanın yaşam öyküsünü anlatıyor.'

'Düşündüm: Bir insanın var olabilmesi için onun yaşamına tanıklık yapan birilerinin olması gerekir...Yaşamınızın tanığı yoksa, bedenen var olursunuz ama ruhen olamazsınız.'

3 yorum:

  1. Adsız3.12.09

    Güzel bir blog.Başarılar dilerim.Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler, sevgilerimle :)

    YanıtlaSil
  3. yaşama tanıklık.. güzel bi nokta. ben tanık bırakmayarak hata ediyorum o halde, kendime not olsun.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil